Ekonomi

Togg ucuza yollara düşüyor

Türkiye’nin elektrikli ve yerli otomobili olarak bilinen Togg ile ilgili detaylar gelmeye devam ediyor. Satış fiyatıyla alanındaki araçları geride bırakan milli otomobil, yolda harcayacağı enerjide de maliyet etkinliğini konuşturdu. Sabah’ta yer alan köşe yazısına göre; Akaryakıtlı bir aracın 1700 liraya gittiği 1000 kilometrelik yol Togg yarı ucuza gidecek.

Togg’un şarj istasyonu markası Trugo, önceki gün şarj istasyonlarında uygulanacak tarifeyi açıkladı. Şirketten alınan bilgilere göre Togg, her 100 kilometrede 16,7 kWh elektrik tüketiyor.

Togg ile bin kilometre gittiğinizi varsayarsak, pili şarj edip evden çıkarsanız ilk 500 kilometre için 142 TL’ye gidiyorsunuz. İkinci 500 kilometrelik yol için Trugo istasyonunda hızlı şarj ile 667 TL ödeyeceksiniz.

Böylece İstanbul-Trabzon ortasını Togg ile gezmenin maliyeti toplamda 808 TL civarında oluyor. Bu da kilometre başına 80 kuruşluk bir maliyete karşılık geliyor.

Diyelim ki aynı yolu 100 kilometrede 8 litre yakan bir araba ile yapıyorsunuz. Bugün akaryakıtın litresi 21 TL. Aracınız 1.000 kilometrede ilk 80 litre yakıtı yakar. Bu da 1.680 TL’lik bir maliyet anlamına geliyor. Yani tıpkı uzak yol gibi Togg’dan 2 kat daha pahalımaliyetler.

Bu hesap elektriğin azalmasıyla daha da azalacak. Araç sahiplerinin merakla beklediği Togg’un şarj istasyonu Trugo’da dün fiyatlar açıklandı. Trugo’da 180 ve 300 kW’lık istasyonlarda birim başına 7,99 lira ücret ödeneceği açıklandı. Buna göre, 52,4 kWh pil kapasiteli Togg’un Trugo istasyonlarındaki hızlı şarj maliyeti 418,6 TL, 88,5 kWh pil kapasiteli Togg’s ise 707,1 TL olarak belirlendi.

Elektrikli araçlar çoğunlukla Yüzde 20’si hızlı şarj istasyonlarından, yüzde 50’si konutlardan ve yüzde 30’u işyeri kaynaklarından şarj ediliyor.220 watt’lık bir elektrik şebekesinin olduğu yerde, her gece telefonunuzu ve dizüstü bilgisayarınızı şarj ettiğiniz gibi arabanızı da prize takıp şarj edebilirsiniz.

Ancak şarj süresi dışarıdaki şarj istasyonlarına göre daha uzundur. İstasyonlarda 25-30 dakikada pili yüzde 80 oranında şarj edebiliyorken yerleşim yerlerinde 8 saate kadar çıkabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu